ZA SIGURNO, BEZBRIŽNO I RADOSNO LJETO U LOVRANU PREPORUKE DND OPATIJA I OGRANKA LOVRAN

PRAZNIK LJETA

Gustav Krklec

Lipanj širi raskoš ljeta.
Ispred škole lipa cvjeta.
  Zibaju se na sve strane
zlatnog praha pune grane.
  Nad žitom se ševe dižu.
Zadnji dani škole stižu.
  Zbogom ploče, klupe, knjige,
zbogom teške, đačke brige!
  Sad će djeca širom svijeta
slavit praznik žarkog ljeta.
  A kad minu dani ljetni,
oblaci će stići sjetni.
  I kad grane budu gole,
pune sunca bit će – škole…

Stigao je kraj još jedne školske godine, na sveopću radost djece, ali i na još veću zabrinutost mnogih roditelja. Ako niste među onim sretnicima koji imaju nonu i nonića, zacijelo se pitate kako na adekvatan način organizirati djetetovo vrijeme. Najveće dječje pustolovine dešavaju se tijekom ljetnih praznika. Ljetni praznici djeci donose puno slobodnog vremena, igru, zabavu i druženje. S druge strane to je vrijeme koje djeca znaju provoditi sama, prepuštena sami sebi bez nadzora odraslih koji u to vrijeme rade. Posebno je teško ako kod kuće imate dijete u dobi između 7 i 11 godina, koje nije dovoljno veliko da bi samo provelo osam sati, koliko traje vaš radni rad. Ove godine tu je još jedan novi izazov pandemija COVID 19.

Pozivamo roditelje da svojoj djeci posvete što više svog slobodnog vremena!

Pozivamo roditelje da djecu zaštite od pojačanih rizika kojima su djeca izložena tijekom ljetnih praznika.

Pozivamo roditelje da djecu osvijeste o važnosti poštivanja svih epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju COVID-19.

Pozivamo djecu i roditelje na povećan oprez tijekom ljetnih vrućina. Tijekom ljetnih vrućina važno je zaštititi djecu od sunca i dehidracije, izbjegavati boravak na suncu, treninge, utakmice i druge manifestacije na otvorenom sredinom dana.

Pozivamo djecu i roditelje na povećan oprez i u prometu tijekom ljetnih praznika. Promet je tijekom ljeta povećan zbog povećanog broja ljudi i vozila. Svi vozači trebaju obratiti pozornost na sigurnost djece u prometu, dok roditelji svojim ponašanjem u prometu moraju biti uzor djeci te trebaju poštovati propise i zahtjeve sigurnog prijevoza djece, kao i obvezu zaštite djece-biciklista. Roditeljima skrećemo pažnju da nikako ne ostavljaju djecu samu u automobilima.

Pozivamo vlasnike igrališta (dječjih, školskih, sportskih) i jedinice lokalne samouprave na njihovu obvezu održavanja i redovitih nadzora uređenosti igrališta i ispravnosti postavljenih sprava.

Pozivamo roditelje na oprez u korištenju sprava za igru na dječjim, školskim i sportskim igralištima.

Pozivamo roditelje da provjere osobe i organizatore koje angažiraju za rad s njihovom djecom u igraonicama, ljetnim kampovima i školama.

Pozivamo roditelje da se informiraju o rizicima interneta i da o tome razgovaraju s djecom, nadziru njihove aktivnosti, postave pravila i upute, da ograniče broj sati provedenih u tim aktivnostima te da djecu potaknu da na internetu pronađu informacije i ideje o tome kako se igrati i zabaviti u prirodi.

Pozivamo roditelje da ukoliko dijete provodi ljetne praznike kod drugoga roditelja s kojim inače ne stanuje, budu djeci podrška i da ulože napor da nerazriješeni partnerski odnosi roditelja ne utječu na prava i potrebe djeteta da određeno vrijeme kvalitetno provede i s drugim roditeljem.

Pozivamo roditelje da zaštite djecu od rada koji je za njih štetan ili im ugrožava zdravlje. Tijekom ljetnih mjeseci maloljetnici se često zapošljavaju u ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini pri čemu se događaju i povrede njihovih prava od strane poslodavaca, stoga su roditelji dužni zaštititi svoje dijete od svakog oblika rada koji je za njega štetan i ugrožava njegovo zdravlje, sigurnost ili razvoj te takve slučajeve prijaviti inspekciji rada.

Pozivamo roditelje na poštivanje zakona koji zabranjuje noćne izlaske djece mlađe od 16 godina bez nadzora odrasle osobe u vremenu od 23 do 5 sati. Dopuštanje djetetu takvog ponašanja predstavlja zanemarivanje djeteta, ignoriranje opasnosti i neprihvaćanje odgovornosti za odgoj i ponašanje djeteta. 

ŠTO SE DJECI NUDI U LOVRANU I OKOLICI TIJEKOM LJETNIH PRAZNIKA?

  • Škola nogometa „Primi passi“; 1. do 12. srpnja 2020./ 8,30 – 11,00 sati; voditelj: licencirani UEFA „A“ trener Vanja Petrović; mob: 098 917 4586 ili 091 913 8570
  • SRD Zubatac Lovran, Stari grad 25-26, Lovran, mob: 091/250-9836
  • Jedriličarski klub “ISTRA” Lovran, ŠKOLA JEDRENJA ZA DJECU;   1. ciklus od 20.06. – 30.06.2020.;  2. ciklus od 01.07. – 10.07.2020.;  3. ciklus od 29.07. – 07.08. 2020.; mob: 0915708241
  • Ljetne aktivnosti DND Opatija; 1.srpnja do 31 kolovoza 2020.; radnim danom od 6,30 do 16,30; sufinanciranje roditelja; Stubište Lipovica 2 Opatija; voditelji: Ana Jantolek prof. psiholog; Tel: 272 443

Aktivnosti na dječjim igralištima u Lovranu uz pratnju roditelja ( Cipera, Zaheji; Kupalište Kvarner, Liganj – iz društvenog doma; Medveja)

    Promjeni veličinu fonta
    Kontrast