Održana svečanosti povodom 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”

U Zagrebu je u utorak, 19. studenog, održana svečanost povodom 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u organizaciji Saveza DND Hrvatske. Svečanost je otvorila predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, a okupljene je u ime gradonačelnika pozdravio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, Marijana Šalinović ispred Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Svečanosti je nazočila i državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sanja Putica. Predstavljen je i film „20 godina nam je tek“ redatelja Marija Kovača u kojem su prikazani gradovi: Čakovec, Zabok, Ravna Gora, Pleternica, Petrinja, Zagreb i naša Opatija.

Na Savjetovanju je dječja vijećnica iz Opatije, Lucija Brajković predstavila istraživanje „Europa kakvu djeca žele“, a Ana Jantolek, mentorica Dječjeg vijeća Opatija predstavila je osnivanje „Nacionalne mreže Dječjih foruma pri Eurochild organizaciji (NEF)” te i sudjelovanje na Susretu gradova prijatelja djece u Kölnu i Kölnsku deklaraciju. Gradovima koji su prijavili svoje Naj-akcije u 2019. godini, a ove ih je godine bilo 55, dodijeljene su povelje i pohvale, a izabrane su i 3 naj-akcije u novim kategorijama, te je tako Grad Opatija dobio priznanje Naj,naj,naj – akcija za projekt „Putujemo u prošlost“, a Općina Lovran Povelju za akciju “Koračajmo zajedno za dječja prava”. Na svečanosti su proglašeni i novi gradovi i općine prijatelji djece.

Ove su godine status Prijatelj djece dobili gradovi Drniš, Sveta Nedjelja i Slatina, te općina Vižinada. Time je ova akcija postala bogatija za četiri lokalne sredine koje nose ovaj prestižni status, te je trenutno 75 Gradova i Općina – prijatelja djece.

 

    Promjeni veličinu fonta
    Kontrast