LIBURNIJA ART 2020 – Skupna izložba liburnijskih umjetnika po izboru Umjetničkog savjeta galerije

02.07-23.07.2020.

Izložba pod nazivom LIBURNIJA ART 2020 nastala je u skopu umjetničkog programa ArtLaurus koji već drugu godinu vodi Umjetnička organizacija P.A.L. Plesni Art Laboratorij, uz Umjetnički savjet galerije u sastavu:

Nadežda Elezović, Jasna Šikanja i Darija Žmak Kunić. Našim programom želimo predstaviti autore suvremene umjetničke prakse koji djeluju na ovom području ali i pozvane goste. Bitno nam je da budu zatupljeni autori različitih generacija od mladih tek diplomiranih autora kojima je ovo prva prilika za samostalno izlaganje do zrelih autora koji su rjeđe zastupljeni na likovnoj sceni.

Ideja za ovu izložbu je nastala u perodu karantene zbog covid19, kada smo nakon 2 mjeseca izolacije željeli pokrenuti kreativnu energiju u novi početak, tako da nismo nastavili sa već dogovorenim programom nego smo pozvali umjetnike na zajedničko izlaganje, okupljanje, druženje.

Ideja o zajedničkom izlaganju umjetnika iz liburnijkog kraja nije nova, naime u galeriji Juraj Šporer u Opatiji ta je praksa bila tradicija u 90tim I početkom 2000tih pod vodstvom povjesničara umjetnosti Nataše Šegote Lah I Berislava Valušeka. I to su bile vrlo kvalitetne I  uspješne izložbe u kojima je sudjelovao niz značajnih umjetnika iz našeg kraja. S obzirom da smo u zadnjih 15tak godina uočili da nam nedostaje takva praksa, odlučili smo napraviti skupnu izložbu na tom tragu. U našem kraju živi najmanje 30tak umjetnika koji su mahom etablirani autori koji koji izlažu u eminentnim galerijama u zemlji I inozemsktvu, međutim u svom kraju su nedovoljno prtezentirani. Ova izložba nastoji okupljati I predstaviti našoj publici, ali isto tako I gostima, kvalitetne autore različitih generacija, u smislu prepoznavanja liburnijske likovne scene.

Na ovoj izložbi izlaže 12 umjetnika koji su se odazvali pozivu Galerije Laurus Lovran. Nismo se odlučili za više autora zbog ograničenosti prostora, a namjera nam je da svake godine predstavimo jedan dio liburnijskih autora koji žive I stvaraju na ovom prostoru, s naglaskom na suvremeni umjetnički izričaj. 

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi različitih su generacija, od zrelih etabliranih umjetnika koji su I profesori na APURI (Lara Badurina, Marina Banić Zrinšćak, Jasna Šikanja, Goran Štimac), zreli umjetnici koji egzistiraju kao samostalni umjetnici (Miljenka Šepić, Boris Kačić, Melita Sorola Staničić)  umjetnika srednje  generacije koji su profesori I asistenti na APURI ( Darija Žmak Kunić, Ljiljana Barković, Mirna Kutleša) do autora mlađe generacije koje su bivši njihovi studenti ( Metka Katarina Snoj, Romina Tominić)

Na izložbi su zastupljeni različiti mediji; skulptura, slika na platnu, crtež-slika na papiru te grafika. 

Autorica postava izložbe je povijesničarka umjetnosti Nadežda Elezović koja je vrlo vješto spojila radove ovih autora u cjelovitu izložbu, uvažavajući svaki autorski senzibilitet i izričaj. Postav je odlično uklopljen u prostor galerije, u pravom ritmu se nadovezuju radovi koji su vrlo različiti, od jakih kolorističkih do senzibilnih I eteričnih.

    Skip to content