JAVNO PREDAVANJE s projekcijama: “Schwartzkopf vs Whitehead – svjetski konkurenti riječke proizvodnje torpeda”

O B A V I J E S T

Obavještavamo sve zainteresirane da Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, organizira za članove i građanstvo JAVNO PREDAVANJE s projekcijama, pod naslovom:

“Schwartzkopf vs Whitehead – svjetski konkurenti riječke proizvodnje torpeda”

 

Ivo Mileusnić, viši kustos, PPMHP Rijeka

U miru su veoma žustre diplomatske aktivnosti koje bi trebale spriječiti ratove. No ratova ima uvijek i svugdje, najvjerojatnije kao posljedica takvih aktivnosti. U miru je također i jak razvoj tehnologije, ali je za vrijeme diplomatske pripreme ratova taj razvoj brži i učinkovitiji. Jedan od razloga je naravno probitak onih koji ulaganjem svog kapitala tada najviše zarađuju. Nažalost takvih je primjera jako puno, a jedan od njih, vezan uz naše područje je onaj koji govori o torpedu. Predavanje nas upoznaje sa svjetskim konkurentima riječkog industrijalca Roberta Whiteheada. Predstavljaju se industrijski magnati i izumitelji koji su u tržišnoj utakmici na polju vojne industrije 19. stoljeća nastojali svojim idejama i proizvodima konkurirati riječkoj proizvodnji torpeda. Usporedbom njihovih naprava s riječkim torpedom ukazat će se na značaj riječke proizvodnje torpeda u svjetskim razmjerima. Predavanje donosi i manje poznate zanimljivosti iz industrijske prošlosti grada Rijeke, poput priče o industrijskoj špijunaži tvornice torpedo koju je naručio Louis Schwartzkopf, glavni konkurent Roberta Whiteheada.

Predavanje će biti održano u četvrtak 21. studenoga 2019. godine s početkom u 19 sati u auditoriju Ville Antonio (Villa Mandria) u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Nadamo se da će te Vašim dolaskom i sudjelovanjem, doprinijeti našem zajedničkom radu.

Za Predsjedništvo Ogranka MH u Opatiji, tajnik

Želimir Cvitanić, prof., vr

    Skip to content