JAVNO PREDAVANJE s projekcijama: Leontine Littrow – slikarica svjetla

O B A V I J E S T 

Obavještavamo sve zainteresirane da Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Muzejom Grada Rijeke, organizira za članove i građanstvo JAVNO PREDAVANJE s projekcijama:

Leontine Littrow – slikarica svjetla

 

Ervin Dubrović

Obitelj Littrow ne prestaje izazivati pažnju. Upravo je objavljena knjiga o Heinrichu Littrowu, kapetanu bojnog broda, uglednom mornaričkom stručnjaku, piscu i pjesniku. Prije više godina objavljena je o njemu također opsežna knjiga i ponovno tiskan njegov vodič – prvi uopće moderni vodič Rijeke i Primorja –  Fiume und Seine Ungebungen (Rijeka i okolica). Drugi su pak članovi obitelji obilježili znanstveni i društveni život Beča – neki su bili astronomi, neki umjetnici i mecene. O jednoj je gospođi Littrow čuveni bečki komediograf napisao komediju, a po istoj je toj gospođi nazvana i jedna zvijezda!  Muzej grada Rijeke je 2017. priredio veliku izložbu slika njegove kćerke, slikarice Leontine Littrow (Trst 1856. – Opatija 1925.), za koju su slike prikupljene mahom iz Beča, a tek manjim dijelom iz našega kraja. Uz izložbu je objavljena obimna monografija, koju su zajedno priredili Muzej grada Rijeke i galerija Kolhammer & Mahringer Fine Arts iz Beča. Izložba Littrow – slikarica  svjetla, otvorena 30. rujna 2017. godine bila je prava senzaciju te je otvorenju izložbe, uz prigodni koncert s bečkim valcerima i raskošnim vatrometom, prisustvovalo gotovo tisuću posjetitelja, među kojima brojni gosti iz Beča, Graza, Trsta i Londona. Izložbu je tijekom jednomjesečnog trajanja posjetilo ukupno tri tisuće gledatelja te je i tim velikim odjekom građana potvrđen velik interes za ovu zaboravljenu i ponovno otkrivenu slikaricu. Leontina Littrow je slikarica impresionističkih slika, koje bismo mogli uspoređivati s Monetovima. Ona je slikarica opatijskih i riječkih vrtova i parkova, primorskih krajolika, brsečkih i vološćanskih kućica, primorskih šterni i brajdi, koja je trajnije zabilježila i upečatljivije prikazala naš kraj i tradicionalni život Primoraca, pralji i ribara, nego bilo koji drugi ilustrator i fotograf. Primorski, pučki i ribarski ugođaji koji su odavna nestali i zaboravljeni, u njezinu su radu trajno sačuvani. U magičnu privlačnost njezinih slika imala se svojedobno prilike uvjeriti i bečka i londonska publika kojoj je najčešće prikazivala svoje radove. Uz predstavljanje obitelji Littrow predavanje je posvećeno prikazivanju umjetničkog razvoja i rada donedavna slabo poznate, a danas sve više cijenjene slikarice Leontine Littrow.

Predavanje će biti održano u četvrtak 17. listopada 2019. godine s početkom u 19 sati u auditoriju Ville Antonio (Villa Mandria) u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Nadamo se da ćete Vašim dolaskom i sudjelovanjem, doprinijeti našem zajedničkom radu.

Za Predsjedništvo Ogranka MH u Opatiji, tajnik

Želimir Cvitanić, prof., vr

    Promjeni veličinu fonta
    Kontrast