JAVNO PREDAVANJE – Ika kroz stoljeća

Opatija, 5. srpnja 2019.

 

 

 

O B A V I J E S T

  

Obavještavamo sve zainteresirane da Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Mjesnim odborom Ika i Gradom Opatija, organizira za članove i građanstvo JAVNO PREDAVANJE s projekcijama:

Ika kroz stoljeća

Radovan Trinajstić, Ika

Ika je staro pitoreskno ribarsko mjesto smješteno uz prometnicu koja prati obalnu crtu morskog zaljeva na čijim brdovitim stranama su u proteklom vremenu niknule brojne obiteljske kuće. Za sve one koji žele uživati u ugodnoj šetnji uz miris mora, tu je obalna šetnica „lungomare“, koja Iku povezuje s „starom damom“ Opatijom i susjednim drevnim Lovranom. Nakon duljih kišnih dana u zimskim mjesecima, brojne vrulje donose u zaljev pitku vodu što pristiže iz dubine kraškog područja, obronaka Učke i dalekih Alpa.

Potok Banina je geološki fenomen koji stoljećima na svom ušću u Iki stvara lijepu prirodnu plažu. Šljunčani žal atraktivno je kupalište koje tijekom ljeta privlači brojne turiste da odmarajući uživaju u moru. Ikarski mul „palada“ svojim položajem i izgledom unutar zaljeva mjesto je priveza brojnih plovila koje svjedoče stoljetnu orijentaciju stanovnika ovoga kraja prema moru. Ika svojim gostima nudi najcjenjeniji resurs za odmor  – miri i prirodne ljepote, što uz ljetne pučke „fešte“ i osebujnu gastronomiju ovoga kraja, svakom posjetitelju pruža ugodan odmor i nezaboravne trenutke. Za sve navedeno, Iku valja osobno doživjeti.

Predavanje će biti popraćeno projekcijama povijesnih razglednica. Tematske cjeline prikazivat će pogled na pojedine dijelove Ike, kakvi su bili nekada. Nizovi povijesnih razglednica biti će popraćeni suvremenim fotografijama mjesta snimljenih iz istih rakursa.

Predavanje prethodi planiranoj izložbi povijesnih razglednica Ike iz privatne kolekcije, koja će biti postavljena u prostoru Kulturnog centra Gervais u Opatiji.

Predavanje će biti održano u četvrtak 11. srpnja 2019. godine s početkom u 19 sati u auditoriju Ville Antonio (Villa Mandria) u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Nadamo se da će te Vašim dolaskom i sudjelovanjem, doprinijeti našem zajedničkom radu.

 

 Za Predsjedništvo Ogranka MH u Opatiji, tajnik

 

                                                                                                                                   Želimir Cvitanić, prof., v.r.

    Skip to content