Javno predavanje – ”CORONA PRIJE KORONE” Dr. sc. Julijan Dobrinić, prof. emeritus

OBAVIJEST

Obavještavamo sve zainteresirane da  Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Općinom Lovran, organizira javno predavanje za građanstvo, pod naslovom

CORONA PRIJE KORONE

Krunski novčarski sustav cara i kralja Franje Josipa I.

Dr. sc. Julijan Dobrinić, prof. emeritus

Na predavanju će biti obrađen novčarski sustav, koji je uveden i bio u uporabi u Austrougarskoj (K. u K.) monarhiji u razdoblju od 1892. do 1918. godine. Obzirom na to da je područje današnje Hrvatske bilo pod vrhovnom političkom i fiskalnom vlašću Monarhije, tu je bio u uporabi tadašnji austrijski i ugarski (mađarski) novac. Prikazat će se veza s prethodnim sustavom uvedenim nakon revolucionarnih događaja u tadašnjoj Austriji, koji se sustav zasnivao na guldenu. Novi, krunski sustav, kao osnovu imao je krunu (Krone, korona) i heler (Heller, fillér), prvi od njih za austrijski, a drugi za ugarski dio monarhije. Osim novaca za vladanja Franje Josipa I. biti će prikazani i novci koji su kolali u monarhiji nakon njegove smrti 1916. godine. U razdoblju od dvije godine, do 1918. godine, na prijestolju je bio Karlo I.(IV.) za čije vladavine je nastavljeno kovanje novca krunskog sustava uz neke promjene. Prikazani su samo kovani novci i to tipološki prema apoenima. Predavanje će biti popraćeno projekcijama, a posjetitelji će osobno moći vidjeti neke originalne primjerke iz autorove numizmatičke kolekcije.

Predavanje će se održat u petak 10. srpnja 2020. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Laurus u Lovranu. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Nadamo se da ćete Vašim dolaskom i sudjelovanjem pridonijeti našem zajedničkom radu.

Predsjednik Ogranka MH u Opatiji

Želimir Cvitanić, prof.

    Skip to content