Izložba Quarneroli u Lovranu

Izvješćujemo Vas o predstojećem kulturnom događaju u Lovranu, a kojega organizira Lions klub Quarneroli Lovran – humanitarna organizacija, u suradnji sa Općinom Lovran.

Izložba Quarneroli u Lovranu 

Lions Club Lovran u okviru svojih aktivnosti postavlja u prostoru gradske kule izložbu  Quarneroli. Tema izložbe je poznata polarna ekspedicija Weyprecht – Payer iz 1872.-1874. g. u kojoj su nemjerljiv doprinos dali hrvatski mornari, među kojima su bili i naši sugrađani Sušić ( Volosko ) Letiš ( Opatija ) i Palmić ( Lovran ). Temeljni postav izložbe donirao je dr. Wilfried Holleis, hotelijer iz Opatije, a o obogaćivanju fundusa izložbe stalno brine Lions Club Quarneroli Lovran. Temeljna ideja je stvaranje fundusa izložbe koji bi atraktivnošću privlačio brojne posjetitelje, od čijih ulaznica bi se financirale humanitarne aktivnosti Lions Cluba Quarneroli Lovran; prvenstveno usmjerene na pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa i s poteškoćama vida. Istovremeno ova izložba bi u kombinaciji postava o lovranskoj tradicijskoj barki Guc trebala prerasti u stalni sadržaj turističke ponude Lovrana.

Ukratko o ekspediciji :

Austro-Ugarska polarna ekspedicija 1872.-1874. organizirana je uz značajnu financijsku potporu grofa Hans Wilczeka, velikog prijatelja i promotora našega kraja. Između ostalog grof Wilczek je bio glavni financijer kompletne opreme Stanice za pružanje hitne medicinske pomoći u Opatiji. Njegova sestra, grofica Paulina Palffy, inaće vlasnica vile u Opatiji zadužila je naš kraj neumornim aktivnostima na promociji turizma na našoj rivijeri. Drugi značajni sudionik ove polarne priče je bio Heinrich Littrow, stanovnik Opatije. Pomorski kapetan, kartograf i umjetnik obrazovao je generacije naših pomorskih časnika i kapetana kao ravnatelj Pomorske akademije u Rijeci.  Imao je važnu ulogu u odabiru brodske momčadi pri čemu je dao apsolutnu prednost našm mornarima pred mornarima nordijskih zemalja, što se pokazalo apsolutno dobrom odlukom. Naš kraj je uz Sušića, Letiša i Palmića dao svoj doprinos i u vođi palube; Lušini sa otoka Cresa, brodskom tesaru Večerini iz Drage kod Rijeke te mornarima Katariniću iz Lošinja, Latkoviću iz Plomina, Falešiću iz Rijeke, Maroli iz Rijeke i Štigliću iz Bakra.

Ekspedicija se proslavila otkrićem do tada nepoznatog polarnog arhipelaga Zemlje Franje Josipa na kojem postoji rt Fiume, Monte Voloska i drugi nama znani toponimi; dosizanjem najsjevernije točke na našem planetu ( 82,05 stupnjeva sjeverne širine ), brojnim vrijednim rezultatima istraživanja na geografskom, geodetskom, geofizičkom, kartografskom, klimatskom, meteorološkom, magnetskom, astronomskom, pomorskom, botaničkom i zoološkom planu. Otklonili su brojne zablude o mogućnostima plovidbe plarnim prostorima. Njihov dramatičan, ali sretan povratak iz polarnih prostora trajan je dokaz o ljudskoj hrabrosti, izdržljivosti i nepokolebljivosti u vjeri da se vlastitim naporima može doprinjeti spoznajama i blagostanju čitavog čovječanstva.

Izložba će biti otvorena u petak 12. lipnja 2020. u 19,00 sati u Lovranskoj kuli u Lovranu. U otvaranju izložbe sudjelovat će autor izložbe Ian Urban i naš stalni stručni suradnik Miljenko Smokvina, oboje vrsni poznavaoci ovog povijesnog događaja, a izvršiti ćemo i svečanu promociju jednog novog člana našeg Lions kluba Quarneroli Lovran.

Veseli nas Vaše sudjelovanje.                                                                     

Za LC Quarneroli Lovran

Milorad Stanić

    Promjeni veličinu fonta
    Kontrast